Intrigerende Evergreens voor de Northwest Garden

Ik hou van een koude, ijzige ochtend. Het is heerlijk om door de tuin te dwalen (koffie in de hand om mijn vingers warm te houden) op zoek naar nieuwe kijk op wintermagie. Dit is de tijd van het jaar waarin ik een hernieuwde waardering ontdek voor groenblijvende vaste planten en breedbladige struiken. Frost brengt de randen van het gebladerte op deze planten naar voren, waardoor ik de ingewikkelde, kleine patronen kan opmerken. Knoppen, slapend maar trots staan, herinneren me aan de belofte van de lente. En de takken van deze groenblijvende planten, sommige met afbladderende bast en andere met andere unieke eigenschappen, helpen me elke plant als geheel beter te waarderen. Onderstaande groenblijvende vaste planten en breedbladige heesters kunnen u helpen uw tuin op een heel andere manier te bekijken.

Geurige rododendron

(Rododendron ‘Fragrantissima’, zones 8b-10)

Deze mooie rododendron is normaal gesproken niet winterhard in mijn gebied van de Pacific Northwest, maar als hij goede, vochtige maar goed doorlatende grond en een beetje bescherming heeft, kan hij overleven. Ik heb het geluk dat ik wat volwassen elzen heb (Alnus cv., Zones 3-7) die hoge schaduw geven en beschermen tegen ernstige kou. Een vleugje rijp accentueert de bladstructuur en slapende knoppen.

Harts tongvaren

Hart’s tongvaren

(Asplenium scolopendrium ‘Crispum’, zones 5-9)

Winter is wanneer groenblijvende varens hun beste beentje voorzetten. Harttong heeft lichte schaduw en goed vocht nodig. Een vleugje rijp pronkt met de randen van de bladeren en de slapende sporen die wachten tot de lente zich verspreidt. Tijdens andere periodes van het jaar wordt de mijne soms bedekt door de haarmosvaren (Adiantum aleuticum, Zones 3-8) inactief ernaast. De winter is de beste tijd om te genieten van de tongvaren van mijn hart.

Kwastje varen

Kwastje varen

(Polystichum polyblepharum, Zone 5-8)

Een van mijn favoriete varens is de kwastvaren, die de voorkeur geeft aan volledige tot halfschaduw. Van de felgroene nieuwe bladeren die tevoorschijn komen met zacht bruin dons dat van de pinnulen druipt, tot de stijve gebogen vorm van de bladen, het is een showstopper. Je zult ongetwijfeld ook graag zien dat de kleine baby’s aan de uiteinden worden vastgehouden voordat ze op de grond vallen. En wanneer bedekt met zilverachtige rijp, is het een van de beste dingen in de tuin.

Andromeda

‘Cavatine’ andromeda

(Pieris japonica ‘Cavatine’, zones 5-8)

Andromeda geniet een brede aanhang onder tuinders. Jarenlang gecultiveerd, lijkt het soms te alledaags voor speciale tuinen. Bloeiend in de lente en zomer, is het echter voor geweldige bestuivers. Maar als hij niet in bloei staat, wordt hij de rest van het jaar vaak over het hoofd gezien. In de winter kun je echter zien dat hij al knoppen heeft gezet voor volgend jaar en actief groeit. Bedekt met vorst en verlicht met een laagstaande winterzon, zal deze plant je stoppen in je sporen. ‘Cavatine’ is een dwergvariëteit die slechts 2 voet lang en breed wordt. Hier ziet het er bont uit, maar is het net omzoomd met een diepe rand van ijskristallen.

pittosporum

‘County Park’ pittosporum

(Pittosporum tenuifolium ‘County Park’, zones 7-10)

Een van de weinige groenblijvende planten met donker kastanjebruin blad, de langzaam groeiende pittisporum ‘County Park’ is prachtig als het bedekt is met vorst. Laagblijvend met schitterend glanzend, gegolfd blad, zou in elke tuin moeten staan. De zomerbloemen zijn moeilijk te zien maar ruiken heerlijk. Het wordt vaak over het hoofd gezien in dit bed tot de winter, wanneer de vaste planten en grassen afsterven en je het echt kunt waarderen. Het is een echte verzamelaarsplant die het zoeken waard is.

Kijk uit naar de volgende heldere nacht en wees voorbereid om ’s ochtends de tuin in te gaan terwijl je een warm drankje vasthoudt. Kleine ijzige ijsvingers geven een glans aan planten, al is het maar voor even. Het zal u eraan herinneren dat de tuin slechts sluimert en zich voorbereidt om weer tot leven te komen!

—Susan Calhoun is de eigenaar van Plantswoman Design in Bainbridge Island, Washington.

Foto’s: Susan Calhoun

creditSource link

Verkniptlandschap.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart