Opmerkelijke Euphorbia-variëteiten voor Noord-Californië

het geslacht Euphorbia omvat een grote en diverse groep planten, variërend van kleine eenjarigen tot enorme, langlevende bomen, en omvat planten die zo divers zijn als de geliefde kerstster (E. pulcherimma) en de cactusachtige tronenkroon (E. mili). Soms worden ze “wolfsmelk” genoemd, alle euphorbia’s delen de eigenschappen van opmerkelijk robuuste, gemakkelijk te kweken planten die hitte- en droogtetolerant zijn en bestand tegen herten en gophers. Alle soorten ongedierte hebben de neiging om euphorbia’s te vermijden vanwege het feit dat ze een bijtend, melkachtig, wit, latexachtig sap hebben (dus wees voorzichtig en doe je onderzoek voordat je gaat snoeien). Euphorbia’s hebben ook ongebruikelijke en unieke bloemenstructuren die gevuld zijn met bestuivers aantrekkende nectar. Sommige soorten zijn larvale waardplanten voor verschillende vlindersoorten. Veel euphorbia’s zijn perfect voor de tuin in Noord-Californië, met name die geplaagd door herten of gophers. Ze zijn prachtig sierlijk, fleuren de tuin het hele jaar door op en bloeien in de late winter en het vroege voorjaar voordat er iets anders begint te bloeien. Hier zijn een paar van mijn favorieten.

Diamond Frost® euphorbia

(Euphorbia hypericifolia ‘Inneuphe’, zones 10-11)

Luchtige wolken van ijzige witte bloemen bedekken de 12 tot 18-inch hoge en brede, ronde heuvel van klavergroen blad van deze plant bijna non-stop van de lente tot de herfst. Alleen delicaat qua uiterlijk, Diamond Frost® is gemakkelijk genoeg voor een beginner om te kweken en vormt een uitstekende aanvulling op elke zonnige border of container, alleen of in gemengde combinaties. Het is langbloeiend, hertebestendig en verbazingwekkend weinig onderhoud, zonder dat zelfs een deadheading vereist is. Dit donzige wonder geeft de voorkeur aan een volle zon tot halfschaduw (hoewel het beter bloeit in de volle zon) en regelmatig tot licht water geven.

Mijnwerkers Merlot euphorbia

‘Mijnwerkers Merlot’ euphorbia

(Euphorbia ‘Mijnwerkers Merlot’, zones 7-9)

De diepe, donkere, groen-bordeauxrode bladeren van deze krachtige groeier zijn ongelooflijk interessant en worden in de zomer nog intenser bordeauxrood. Nieuwe groei komt naar voren in verbluffende tinten van merlotrood, die prachtig contrasteren met de limoengroene bloemhoofdjes die in het vroege voorjaar boven op het gebladerte uitkomen en de hele zomer blijven hangen. ‘Miner’s Merlot’ biedt het hele jaar door dramatische kleuren, alleen, in massa geplant of in gemengde combinaties, en vormt een dichte, ronde heuvel van 18 tot 24 inch lang en breed wanneer hij in de volle zon tot halfschaduw wordt gekweekt met licht tot gemiddeld water.

Ascot Rainbow euphorbia

Euphorbia ‘Ascot Rainbow’

(Euphorbia × martini ‘Ascot Rainbow’, zones 6-11)

Deze stevige, opgaande wintergroene plant is een zeer decoratieve vaste plant die het hele jaar door een levendig kleurenspel biedt. Elk goudgerand, saliegroen blad lijkt te zijn geborsteld met mandarijn-, perzik- en fuchsia-accenten, waarbij de kleuren intenser worden naarmate de temperatuur daalt. Het is niet alleen het hele jaar door uniek bont, maar het ontwikkelt ook spectaculaire en langdurige crème-chartreuse-karmozijnrode bloemschutbladen in het vroege voorjaar om toe te voegen aan de attractie! Deze ongediertebestendige, hitte- en droogtetolerante schoonheid wordt 18 tot 24 centimeter lang en een beetje breder in de volle zon met gemiddeld tot weinig water.

Mediterrane euphorbia

Mediterrane euphorbia

(Euphorbia characias subsp. wulfenii, Zone 7-10)

Groenblijvend, droogtetolerant en het hele jaar door aantrekkelijk, deze stevige euphorbia heeft rechtopstaande stelen bedekt met kransen van blauwgroen blad. Chartreuse-bloemen verschijnen in de winter wanneer weinig anders opwinding aan de tuin toevoegt. Deze onderhoudsarme vaste plant (gewoon doodskop als de bloemen op zijn) is ongediertebestendig en droogtetolerant. Het is zelfs zo gemakkelijk te onderhouden dat de beroemde tuinder Gertrude Jekyll het als ‘een zeer picturale plant’ beschouwde. Mediterrane euphorbia bereikt 3 tot 4 voet lang en 2 tot 3 voet breed en doet het het beste in de volle zon tot halfschaduw met lichte irrigatie tijdens de warmste maanden.

Tiny Tim euphorbia

Euphorbia ‘Tiny Tim’

(Euphorbia × martini ‘Kleine Tim’, zones 6-10)

Dit is een dichte, compacte, rechtopgroeiende maar korte kleine cultivar met groenblijvend, karmozijnrood gebloeid groen blad. De bladeren worden in kransen gedragen op stevige rode stelen en maken plaats voor chartreuse bloemen, elk met een felrood oog. De bloeiweergave begint in de late herfst of vroege winter en gaat door tot in het vroege voorjaar, wat leidt tot het enige onderhoud (deadhead naar de basis van de bloeiende stengel) dat je ooit zult moeten doen. Dit is een ongediertebestendige, ruige kleine vaste plant. Geweldig in containers of in het landschap, als een exemplaar of in combinaties gekweekt, ‘Tiny Tim’ wordt 8 tot 12 inch lang en breed, en doet het goed met de volle zon of gefilterd fel licht met regelmatig tot licht water.

Lees hier meer over euphorbia’s.

—Fionuala Campion is de eigenaar en manager van Cottage Gardens of Petaluma in Petaluma, Californië.

Foto’s: Fionuala Campion

creditSource link

Verkniptlandschap.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart