Is een vette huid ongezond?

Een vette huid wordt vaak gezien als een schoonheidsprobleem dat moet worden opgelost met talloze cosmetische producten. Mensen streven naar een matte, droge huid als teken van gezondheid en schoonheid. Er zijn tig middeltjes op de markt om een vette huid te verbergen en om de vette huid te voorkomen. Maar is een vette huid echt zo ongezond als het lijkt?

Wat is een vette huid?

Om erachter te komen of een vette huid inderdaad zo ongezond is als wordt gezegd, is het belangrijk om eerst te weten wat een vette huid precies is. We weten dat een vette huid glanst en vaak ook wel te maken krijgt met puistjes en andere onzuiverheden. Maar wat het nu precies inhoudt is niet bij iedereen bekend. 

In onze huid zitten talgklieren die talg produceren. Dit talg is een vettige substantie dat zorgt voor hydratatie en bescherming van de huid. Bij sommige mensen zijn deze talgklieren overactief. Dit resulteert in een vette huid. De huid glanst en ziet eruit alsof er altijd een laagje olie op ligt of er veel te veel vette creme op is gesmeerd. 

De eigenschappen van een vette huid

Zoals ieder huidtype heeft ook de vette huid bepaalde kenmerkende eigenschappen:

  • Natuurlijke hydratatie

In dit opzicht kun je een vette huid zien als een voordeel. Het voorkomt namelijk uitdroging en zorgt voor een natuurlijke hydratatie. Talg heeft namelijk als voordeel dat het een belangrijke rol inneemt tegen uitdroging van de huid. 

  • Soepele huid

Talg zorgt er ook voor dat de huid soepel blijft. Hierdoor hebben mensen met een vette huid minder snel last van rimpels en fijne lijntjes. 

  • Puistjes

Datzelfde talg wat hierboven nog voor fijne voordelen zorgde, zorgt er ook voor dat de poriën verstopt kunnen raken en puistjes ontstaan. Een vette huid heeft vaker last van puistjes en meeeters. 

  • Bescherming

Talg beschermt de huid tegen bacterien en schimmels. Een mooie bijkomstigheid van de vette huid is dus extra bescherming

Is een vette huid ongezond?

Nee, een vette huid is niet ongezond. Net als de andere huidtypen heeft een vette huid haar eigen voor- en nadelen. Het beeld wat mensen van een vette huid hebben wordt beïnvloed door perceptie. Die perceptie wordt vaak gevoed door de schoonheidsindustrie. Het is dus niet zo dat je iets tegen een vette huid moet doen omdat deze ongezond is. Wat wel belangrijk is om je huid, ongeacht welk huidtype je hebt, zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je door goede producten te gebruiken, gezond en gevarieerd te eten, niet te roken en voldoende water te drinken. 

Ervaar je klachten van je (vette) huid? Een dermatoloog of huidtherapeut kan je verder helpen. Neem hiervoor contact op met een gespecialiseerde kliniek zoals Optimum Clinics waar dermatologen en huidtherapeuten nauw met elkaar samenwerken.

Verkniptlandschap.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart